Assalamualaikum
Second time try buat kek batik. This time lebih senang. ini untuk makan petang hari ni. Fuhh... leh tahan sungguh aku duk memasak. Tengahari ni makan nasi ayam. Nanti aku tulis entri nasi ayam. Kali ni layan dulu resepi kek batik coklat. Ready? Hehehhe...
Bahan-bahan:
2/3 cawan air
1 sk serbuk agar-agar
250 g butter
125 g milo
3 sb serbuk koko - tak letak pun tak apa
1/2 sk serbuk nescafe - aku tak letak pun
1/2 tin susu pekat
1 kampit biskut marie - tak habis pun sekampit
Cara-cara:
Sediakan loyang yang dialas dengan plastik ( untuk memudahkan diangkat dari loyang)
Masukkan air ke dalam kuali diikuti serbuk agar-agar. Masak sampai agar-agar hancur
Masukkan butter dan gunakan api kecil
Apabila butter sudah cair bolehlah masukkan susu, milo sedikit demi sedikit sehingga milo sebati
Masukkan pula serbuk koko
Gaul tanpa henti dan tak berketul lagi
Setelah pekat, boleh start susun biskut marie ke dalam loyang
Susun sehingga menutupi seluruh permukaan loyanga
Cedok adunan coklat dan ratakan
Ulang langkah menyusun biskut sehingga adunan coklat habis
Biarkan sejuk dan masukkan ke dalam peti ais
Potong dan siap untuk dihidang
0 comments:
Post a Comment